Päevalilleõlil on suurepärased maitseomadused ning ta on teistest taimeõlidest üle oma toiteväärtuse ja omastatavuse poolest. Päevalilleõli kasutatakse nii töötlemata kujul kui ka köögivilja-ja kalakonservide, margariinide, majoneeside ja kondiitritoodete valmistamiseks. Organism omastab päevalilleõli 95…98 protsendiliselt. Päevalilleõlis sisalduvad kasulikud ained korrastavad organismi kolesteroolivahetust. Umbes 100 ml päevalilleõli sisaldab ligikaudu 41.1 mg E-vitamiini (u 343% päevasest võrdluskogusest, NRV). E-vitamiin toimib tugeva antioksüdandina, aidates kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest ja toetades immuunsüsteemi normaalset talitlust.
Õlis sisalduv beetakaroteen on A-vitamiini allikas, mis vastutab organismi kasvu ja nägemise korrasoleku eest. Beetatsüsteriin takistab kolesterooli imendumist seedetraktis. Linoolhape moodustab F-vitamiini, mis reguleerib rasvavahetust ja vere kolesteroolisisaldust, suurendab veresoonte elastsust ja organismi vastupanuvõimet erinevatele nakkushaigustele. F-vitamiini vaegus on organismile kahjulik, sest see avaldab negatiivset mõju seedetrakti limaskesta ja veresoonte seisundile.




